Pigmentatie en chemotherapie

Een vraag die ik vaak krijg is, kun je pigmenteren wanneer er kanker geconstateerd is?

Jazeker, dat kan. Ik behandeling regelmatig klanten met permanente make-up voor of na een chemotherapie kuur. Wat zeer waardevol is om te mogen doen.

 

Tijdens chemotherapie is de kans aanwezig dat er haaruitval optreedt. Niet alleen op het hoofd maar ook de wimper en wenkbrauwhaartjes kunnen uitvallen. Onze wenkbrauwen zijn de omlijsting van ons gezicht en versterken de mimiek en uitdrukking. Het kan dus letterlijk ‘kaal’ voelen wanneer ze er niet meer zijn. Veel mensen (vrouwen en ook mannen), voelen zich hierdoor onzeker of vinden het onprettig dat zij er ziek uitzien. Met permanente make-up kan het gezicht dan toch een mooie en krachtige uitstraling behouden. Door een wenkbrauwbehandeling, als mede een eyeliner. Tevens kan er een ‘rommelige’ eyeliner kan worden gepigmenteerd waardoor het lijkt alsof er toch nog wimpertjes aanwezig zijn.

 

Voor Chemo:
Heb je kanker en krijg je chemo waarbij je (zeer waarschijnlijk) haar zult verliezen, dan zie ik je het liefst zo snel mogelijk. Neem contact op via email of whatsapp en laat het weten, zodat ik je sneller kan helpen. Ik maak graag tijd voor jou!

Het is wanneer mogelijk, het beste om de behandeling voor je chemotherapie te plannen omdat je dan nog haren hebt en we van je natuurlijke wenkbrauw haar en vorm uit kunnen gaan. Zodra je jouw eerste haartjes verliest zal dit minder opvallen en eventueel gemakkelijker bij te tekenen.  

We proberen de eerste behandeling 8 weken voor de chemotherapie te plannen, dit doen we zodat er nog een nabehandeling kan plaatsvinden. De laatste mogelijkheid om een afspraak te maken is een week voor de chemotherapie, zodat de behandelende huid genoeg tijd heeft om te genezen voor de chemo.

Wanneer de chemokuur al snel gaat beginnen kun je in overleg met je behandeld arts bespreken of de nabehandeling kan plaatsvinden. Het lichaam heeft het zwaar tijdens de chemo en kan vaak niet voldoende weerstand bieden tegen schade van buitenaf. Het lichaam is dus gevoelig voor ontstekingen.

 

Tijdens chemo:
Een PMU behandeling wordt niet uitgevoerd tijdens chemotherapie, in sommige gevallen kunnen we in overleg met de behandelende oncoloog een uitzondering maken, maar dit komt vrijwel nooit voor.

 

Na chemo:
Naast PMU voor chemotherapie, komt dit ook veelvuldig voor na de therapie. Het is niet altijd mogelijk om nog voor de start van de kuur te behandelen. Dit doen we dan daarna. Het is belangrijk om vanaf de laatste chemo een aantal maanden te wachten voordat je de permanente make-up laat zetten.

 

Twijfel je wanneer je de behandeling zou kunnen ondergaan na de chemotherapie? Vraag het dan na bij de behandeld arts.

 

Er kan dus zowel voor als na het starten van de chemotherapie permanente make-up worden toegepast. Wanneer je tijdens de kuur permanente make- up wil laten zetten, dient dit eerst te worden overlegd met de behandelend arts. Mijn ervaring is dat mensen erg dankbaar zijn dat deze mogelijkheid er is, en om deze zware periode draaglijker te maken. Een zeer waardevolle toepassing van het vak.