FAQ

 

Hoe verloopt de behandeling?

We starten met een intake gesprek waarbij we de wensen en mogelijkheden bespreken. U dient vooraf een informed consent (toestemmingsformulier) in te vullen omtrent uw gezondheid. Dit is conform GGD richtlijnen. Doormiddel van het formulier kunnen we tevens zien of er een contra indicatie is waardoor de behandeling niet uitgevoerd mag worden. We starten met het zetten van de tekening (bij wenkbrauwen of advanced eyeliner) en na goedkeuring gaan we pigmenteren. Na de behandeling ontvangt u een nazorg formulier en een nazorg crème om het behandelde gebied mee in te smeren.

 

Hoe wordt het pigment aangebracht? 

Bij permanente make-up wordt door middel van een ultradunne naald die snel op en neer gaat, een pigmentatievloeistof in de huid aangebracht. De techniek lijkt op tatoeëren. Om permanente make-up goed aan te brengen is vakmanschap en deugdelijke apparatuur een vereist.

 

Is pigmentatie hetzelfde als tatoeëren? 

Pigmenteren lijkt op tatoeëren, maar bij pigmentatie wordt minder diep in de huid gewerkt. Er wordt gebruik gemaakt van pigmenten, bij het tatoeëren wordt inkt geplaatst in het onderhuids bindweefsel. Nog een verschil: de pigmenten vervagen in de loop van de tijd, o.a. door  invloed van de zon (vooral als de pigmentatie in het gezicht is geplaatst). Het lichaam zelf wordt door bedekking van kleding minder blootgesteld aan licht en zon, maar ook daar treedt op den duur vervaging op (een tepelhof (areola) zal daarom gemiddeld om de 3-4 jaar bijgewerkt moeten worden, pigmentatie in het gezicht na 1-2 jaar).

 

Is de behandeling pijnlijk? 

Daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn vrouwen die het vergelijken met epileren, voor een ander is het pijnlijker. Emla crème is een verdovend middel en kan op doktersrecept bij de apotheek worden afgehaald. De ervaring leert dat het pigment minder goed pakt op een met Emla verdoofde huid. Gebruik dit alleen als het echt nodig is. Een paracetamol of twee voor de behandeling kan ook al helpen. Let op: neem geen aspirine, dit is een bloedverdunner. 

 

Hoelang duurt een behandeling?

De eerste behandeling duurt gemiddeld anderhalf uur tot twee uur. De nabehandeling drie kwartier tot een uur.

Bij de medische pigmentatie verschilt dit per zone. 

 

Hoe lang blijft Permanente Make-up zitten?

Gemiddeld tussen de 1,5 en 5 jaar, deze periode is afhankelijk van het huidtype en de aard van de behandeling. Hoe lichter het pigment, hoe sneller dit zal vervagen. De celregeneratie van de huid is ook een belangrijke factor, samen met de Uv-straling. Hoe sneller je huid zich vernieuwt, hoe vlugger het pigment vervaagt en des te meer blootstelling aan Uv-straling, hoe lichter het pigment wordt. Over het algemeen is er na 12 tot 18 maanden een touch-up nodig. Zo blijft de PMU mooi van kleur en vorm.

 

Kan ik de volgende dag gewoon weer werken?

Hoe de huid reageert verschilt van persoon tot persoon, maar meestal kunt u meteen uw dagelijkse activiteiten hervatten. De huid kan schrijnend aanvoelen, soms is de huid wat gevoeliger en een beetje rood met name bij de eyeliner, dit is meestal van korte duur, enkele uren tot een dag.

Meteen na de behandeling ziet de pigmentatie er donkerder uit. Na 3 à 4 dagen wordt de kleur zichtbaar minder door de natuurlijke afschilfering van de opperhuid.

 

Waarom zijn er meerdere behandelingen nodig?

Er zijn minimaal 2 behandelingen nodig. Soms wordt er nog een 3e behandeling toegepast om eventuele kleine bijwerkingen te doen. De kleur wordt op deze manier voorzichtig opgebouwd. Na de eerste behandeling zijn de wenkbrauwen soms niet helemaal gelijk van vorm en kleur. Dit heeft te maken met de dikte van de huid en de opname van het pigment. Ook kan er in uw mimiekspieren verschil zijn. Daar wordt allemaal naar gekeken en rekening mee gehouden voor zover mogelijk. Tussen de behandelingen zit altijd minimaal 4-6 weken.

 

Kan ik mijn lenzen meteen weer in doen?

Bij een eyeliner behandeling kunnen de lenzen het beste uit genomen worden vóór de behandeling. Dit om irritatie te voorkomen. Er is in de praktijk vloeistof en een doosje aanwezig. Na de behandeling zijn de ogen gevoelig. Het is dan prettiger om een bril te dragen, zeker voor de eerste dag. Ook i.v.m. hygiëne adviseer ik dit.

 

Mag ik behandeld worden als ik zwanger ben? 

In verband met overgevoeligheid is dit sterk af te raden, dit kan invloed hebben op het pigment. Bij de Pigment Praktijk behandelen wij geen zwangere dames. Tijdens het geven van borstvoeding kan de behandeling wel plaatsvinden. 

 

Wanneer mag ik niet behandeld worden? 

Er zijn aandoeningen waarbij permanente make-up vanwege verschillende redenen beter niet gezet kan worden. Dit is het geval bij hemofilie, diabetes, chronische huidziekten zoals contactallergie, eczeem, pathologische wondgenezing, immuunziekten en hart- en vaatziekten. Dit geldt ook voor het gebruik van specifieke medicijnen, zoals antistollingsmiddelen of bloedverdunners. Bij twijfel vragen wij u altijd om eerst uw arts te raadplegen.

 

Zonvakantie kort na de behandeling

Vaak wordt er kort voor een zonvakantie contact opgenomen voor het plannen van een behandeling. Let er op dat dit ruim een week (bij voorkeur twee weken) voor de vakantie wordt aangebracht. De eerste vijf dagen na de behandeling mag de behandelde huid namelijk niet in aanraking komen met zon, zee en chloorwater.

 

Pakt de pigmentatie bij iedereen hetzelfde?

Doordat permanente make-up in de lederhuid wordt geplaatst, vervaagt het na verloop van tijd. Dit komt doordat de opperhuid zich steeds vernieuwt. Ongeveer vijf dagen na de pigmentatie wordt de huid altijd lichter doordat de opperhuid, waar het pigment zich bevindt, zal afstoten. Sommige mensen hebben nauwelijks afstoot, bij anderen is dit meer dan 50%. Dit kan te maken hebben met aanleg, een dunne of dikke huid, droge of vette huid, roken en alcohol- of medicijngebruik. Ook wanneer de huid veel bloedt tijdens de behandeling, pakt het pigment minder goed. 

Daarom is er altijd een nabehandeling ingegrepen bij de prijs. (deze dient binnen twee maanden plaats te vinden). 

 

Is PMU veilig?

Bewezen is dat pigmentatie geen schade toebrengt aan de gezondheid. Het Informed Consent formulier dat u invuld, moet uitsluiten of u wel of niet behandeld mag worden. Er wordt gewerkt met het meest nauwkeurige elektronisch aangestuurde apparaat. De huid raakt minimaal beschadigd, dit betekent een snellere genezing van de huid en uiteraard minder pijn. Ook wordt bij iedere behandeling een steriele gesloten naaldmodule gebruikt die u zekerheid biedt betreffende hygiëne. Er zijn strenge eisen op de pigmenten die aan alle wettelijke normen moeten voldoen. Ik gebruik alleen pigmenten en naalden die goedgekeurd zijn in Nederland.

De nazorg voor thuis is van groot belang. Wanneer u de instructies nauwkeurig volgt, zult u geen hinder ondervinden tijdens het genezingsproces. Vóór de behandeling wordt dit met u besproken, ook krijgt u een nazorgformulier mee.

De praktijk en werkwijze zijn op veiligheid en hygiëne getoetst en gekeurd door de GGD, deze keuring vindt iedere 3 jaar plaats. Kijk op www.veiligpmu.nl voor meer informatie.