Medische tatoeages

Naast de cosmetische behandelingen bied ik ook dermatografie behandelingen aan. Dermatografie wordt daarom regelmatig 'medische pigmentatie' genoemd. Hiermee is het mogelijk om de natuurlijke stand of kleur van de huid weer terug te brengen. Tijdens een dermatografie behandeling worden needling technieken en pigmenten ingezet die zorgen voor dit natuurlijke effect. Een groot litteken op het lichaam kan dankzij dermatografie worden verbeterd, waardoor het litteken niet of nauwelijks meer zichtbaar is. De meest bekende dermatografie behandeling is de tepelhof pigmentatie (areola tatoeage). Daarnaast kunnen de volgende huidaandoeningen behandeld worden: wijnvlekken, vitiligo, alopecia, hazenlip, ontbrekende (teen) nagel.

Veel klanten en/of specialisten hebben speciaal vraag naar pigmentatie in combinatie met chemotherapie. Lees hier mijn blog over chemo en pmu. Zijn er specifieke vragen? Neem dan gerust contact op. 

 


Areola pigmentatie

Areola reconstructie ofwel een tepelhof pigmentatie wordt vaak toegepast na een borstamputatie of een borstreconstructie. De meest voorkomende oorzaak hiervan is borstkanker. Door deze ingreep kan de tepel gedeeltelijk of in zijn geheel weggehaald zijn waardoor men zich onzeker kan voelen. 

 

Overige oorzaken kunnen zijn: 

- Kleurverschil van de tepels na bestraling.

- Littekenweefsel en asymmetrie van de tepels na een borstlift of borstverkleining.

- Kleurvervaging van de tepels na de zwangerschap/borstvoeding.

 

De tepelhoftatoeage kan unilateraal (aan 1 kant) of bilateraal (aan 2 kanten) toegepast worden. 

Door middel van een tepelhof pigmentatie  kan de tepel volledig gereconstrueerd worden. Het resultaat zal zeer natuurlijk ogen door de drie dimensionale effecten die worden toegepast bij deze behandeling. Doormiddel van kleurgebruik en lichtdonker verschillen, kunnen we de illusie wekken van een echte tepel en tepelhof. De tepeltatoeage bestaat meestal uit twee behandelingen (soms drie). 

 

Wanneer er sprake is van een unilaterale tepelpigmentatie, zal deze gespiegeld worden aan de bestaande tepel op de andere borst. Wanneer de borsten ongelijk zijn zoeken we samen naar een mooie balans. 

Als er littekenweefsel rond de tepel aanwezig is, is het mogelijk de kleur van het litteken te pigmenteren in eenn kleur die de huid er omheen benadert of de kleur van de tepel.

 

Wanneer er sprake is van een vervaagde tepeltatoeage (elders gezet), kunnen wij deze een mooie touch-up geven. Corrigeren van schisis/hazenlip

 

Camouflage na correctie van schisis (hazenlip)

Het komt vaak voor dat de lippen, ondanks plastische chirurgie, bij gecorrigeerde schisis niet helemaal symmetrisch zijn. 

Dit kan op een natuurlijke wijze gecorrigeerd worden met permanente make-up. Wanneer nodig kunnen er ook camouflagetechnieken ingezet worden waarbij gebruik wordt gemaakt van huidkleurige pigmenten.

 

Veelvoorkomend is dat de cupidoboog zich niet in het midden bevindt en/of is een zijde van de lippen voller dan de andere.

Daarnaast kan het zo zijn dat de lipcontour minder strak of vaag is doordat er littekenweefsel aanwezig is. Door het pigmenteren van een natuurlijke lipkleur kan de bovenlip een meer symmetrische vorm krijgen. Uiteraard kan er tijdens deze behandeling ook gekozen worden voor een meer opvallende lipkleur.

Tijdens een persoonlijke intake, bespreken we samen de mogelijkheden en jouw wensen. Dit gesprek is geheel vrijblijvend.

 


Camouflage van pigmentafwijkingen

 

Bij pigmentafwijkingen of pigmenttekort is er een mogelijkheid om deze met pigmentatie te camoufleren. Hypopigmentatie is een tekort aan eigen huidpigmenten, waardoor er witte verkleuringen in de huid ontstaan. De meeste voorkomende vorm hiervan is Vitiligo. Er kan tevens ook sprake zijn van een aangeboren pigmentafwijking of een tekort aan pigment na (zon)verbranding.

 

Op de plaats waar de pigmentstoornis tot uiting komt kan deze gecamoufleerd worden in een kleur die uw eigen huidskleur zo dicht mogelijk benadert om deze minder opvallend te maken.

 

Voorafgaand aan een camouflage behandeling vindt er altijd een vrijblijvend intake gesprek plaats. 

 


Camouflage van littekens

 

Littekens kunnen onzekerheid veroorzaken over het uiterlijk. Dit kan prachtig gecamoufleerd worden dmv pigment. 

Door de medische pigmentatie zullen de littekens aanzienlijk minder opvallen. 

Voorbeelden van littekens welke behandeld kunnen worden:

Automutilatie (zelfbeschadiging).

Faceliftlittekens.

Littekens door een ongeluk of medische ingreep.

 

Een litteken moet minimaal 1 jaar oud zijn alvorens deze behandeld kan worden. Vaak wordt er geadviseerd om eerst een microneedling/fractional needling kuur te doen. Hierdoor vallen de littekens al een stuk minder op, doordat de (vaak witte) littekens, beter doorbloedt raken. Hierna kunnen we een volgende stap zetten d.m.v. pigment. Het belangrijkste hierbij is dat de kleur van het pigment nauw aansluit op de huidskleur. Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er twee tot drie behandelingen nodig. Dit heeft te maken met de opbouw van de kleur, maar ook omdat littekens snel rood worden tijdens de behandeling.

 

Camouflage van brandwonden

Afhankelijk van de ernst en grootte van de brandwond kan een dermatografie behandeling een mooie oplossing zijn om deze minder opvallend te maken. De brandwond kan gedeeltelijk of volledig gepigmenteerd worden. Door de juiste kleuren te gebruiken kunnen we het oppervlak een meer effen uiterlijk geven. Het is belangrijk dat de huid op de plaats van de brandwond(en) volledig genezen is alvorens er gestart kan worden met camoufleren. 

Wanneer de brandwonden zich in het gezicht bevinden kan er ook een prachtig verschil gemaakt worden door middel van permanente make-up voor wenkbrauwen, ogen en lippen. 

 

Camouflage van een wijnvlek

Met dermatografie is er ook de mogelijkheid voor het camoufleren van een wijnvlek of ooievaarsbeet. Wanneer je je hieraan stoort of je hierdoor onzeker voelt kunnen we dit met medische pigmentatie minder opvallend maken. 

Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking. Deze wordt gekenmerkt door sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid.  Naarmate je ouder wordt, kan het zijn dat de wijnvlek donkerder wordt van kleur. 

Een ooievaarsbeet is een roodachtige vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar is. De vlek wordt gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. 

In sommige gevallen kan en laserbehandeling een oplossing zijn, maar vaak levert dit niet het gewenste resultaat op. Pigmentatie kan dan een goede uitkomst zijn. Het is belangrijk om te weten dat de vlek nog wel zichtbaar zal zijn na de camouflage behandeling, maar wel een stuk minder opvallend. Tevens is het essentieel om te vermelden dat een laserbehandeling na de pigmentatie zeer sterkt wordt afgeraden, hierdoor kan het pigment namelijk verkleuren. De camouflage behandeling bestaat vaak uit meerdere behandelingen. Dit wordt bepaald na een intake gesprek. 


Nagelreconstructie

 

Wat ook onder dermatografie of medische pigmentatie valt is een nagelreconstructie. Wanneer je een nagel of wellicht een deel van de vinger mist, kan het een uitkomst zijn wanneer er een nagel gepigmenteerd wordt.

Een ontbrekende nagel op vingers of tenen kan voor veel onzekerheid zorgen.

Een ontbrekende nagel kan door verschillende oorzaken ontstaan. De nagel kan bijvoorbeeld beschadigd raken door het stoten, waardoor deze er af valt en niet meer terug groeit. Het kan echter ook zo zijn dat er nooit een nagel heeft gezeten of dat de nagel verwijderd moet worden vanuit medisch oogpunt.

Om een zo natuurlijk mogelijk effect te creëren wordt er gekeken naar de nagel aan de andere hand of voet, waar de nagel nog wel aanwezig is. Deze dient als voorbeeld en zal nagemaakt worden. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de kleur van de huid rond de nagels en de vorm. Wanneer uitgetekend is hoe de ontbrekende nagel er uit moet komen te zien, zal deze met pigmenten en een steriele naaldmodule in de huid worden aangebracht.

 


In de praktijk is het zeer belangrijk dat jij je op je gemakt voelt bij mij. Dit geldt voor de cosmetische behandelingen maar zeker bij de medische behandelingen is dit nog meer van belang. 

 

Er wordt gewerkt volgens de hygiëne richtlijnen van de GGD en we bespreken voor de behandeling uitgebreid wat de wensen en verwachtingen zijn. Bij een medische behandeling vindt er te allen tijde eerst een intake plaats, waarna je van mij een behandelplan ontvangt. 

 

Bij de tepelpigmentatie zorg ik ervoor dat de temperatuur aangenaam is en kijken we samen in de pas spiegel naar de gewenste vorm en kleur. Zodat iedereen zelfverzekerd en tevreden weer de deur uitloopt. 


intake en verloop van de behandeling


fotogalerij