Wat is permanente make-up
Er zijn allerlei termen voor permanente make-up te vinden. Veel gehoord is de afkorting PMU, (of SPMU, semi permanente make-up) maar ook micropigmentatie is een veel gebruikt synoniem.
Permanente make-up is een behandeling waarbij pigment vlak onder het huidoppervlak wordt ingebracht. Bij de cosmetische behandelingen is dit dé manier om wenkbrauwen, eyeliner of lippen een mooi accent te geven, daar waar het nodig is.
Dermatografie
Daarnaast is er de medische pigmentatie (dermatografie), met als doel om bijvoorbeeld littekens, brandwonden, gedepigmenteerde vlekken (vitiligo) of wijnvlekken te camoufleren. Ook kan er een nieuwe tepel/tepelhof worden getatoeëerd bij vrouwen die bijv. na borstkanker een borstreconstructie hebben gehad. Tevens kan bij haarverlies (wenkbrauwen) na bijvoorbeeld chemotherapie of bij alopecia, of de reconstructie van een teen- of vingernagel ook uitkomst bieden.
Bij de Pigment Praktijk worden uitsluitend GGD goedgekeurde pigmenten en steriele naalden gebruikt.
De risico’s van PMU
Informatie over de risico’s van permanente make-up (PMU)
Permanente make-up kan risico’s met zich meebrengen. Het is daarom erg belangrijk dat je gezond bent. Stel mij op de hoogte van huidaandoeningen, allergieën en medicijngebruik. Dit bespreken we uiteraard ook voordat we starten met de behandeling of tijdens een intake gesprek.
Wanneer kan er niet behandeld worden:
- Als je zwanger bent
- Op een plek waar de huid geïrriteerd is
- Wanneer je een moedervlek hebt in het te pigmenteren gebied
- Op een litteken dat minder dan 1 jaar oud is
- Wanneer je minder dan een jaar geleden bestraling of chemo hebt ondergaan
- Op een plek die minder dan 3 maanden geleden gelaserd is (of pmu verwijderd)
- Wanneer je onder invloed van alcohol en/of drugs bent
Daarnaast raden wij PMU af bij de volgende aandoeningen: (In sommige gevallen kunnen we behandelen in overleg met de behandeld arts).
- diabetes
- hart- en vaatafwijkingen
- hemofilie
- immuunstoornis
- chronische huidziekte
Tijdens het pigmenteren ontstaat er als het ware een wond in de huid. Er is daarom kans op besmetting van ziekten welke via het bloed overgedragen kunnen worden. Zoals hepatitis B en C.
Controleer daarom altijd of je specialist hygiënisch werkt. Uiteraard is dit ook belangrijk om een ontsteking van het gepigmenteerde gebied te voorkomen. Waar moet je op letten:
- Draagt de specialist handschoenen
- Worden de handen voor en na het verwisselen van de handschoenen gewassen en gedesinfecteerd.
- Wordt de huid van de klant gedesinfecteerd voorafgaand aan de behandeling (niet bij eyeliner).
- Zijn de naalden en steriel verpakt en worden deze eenmalig gebruikt.
Nazorg
Permanente make-up is direct na de behandeling vergelijkbaar met een schaafwondje. Wanneer deze niet goed en/of hygiënisch verzorgd wordt, kunnen er wondinfecties en zelfs littekenweefsel veroorzaakt worden. Dit beïnvloedt tevens de resultaten van de pmu . Uitgebreide uitleg over de nazorg bespreken we na de behandeling en je krijgt een folder mee naar huis waarin je alles kunt nalezen.
In deze documenten vind je alle informatie over de voor en nazorg van jouw permanente make-up of medische tatoeages.