Veilige PMU

Check jij of de door jou gekozen specialist aan de veiligheidsnormen voldoet?

 

Het aanbrengen van permanente make-up en cosmetische tatoeages is een vorm van tatoeëren. Hierdoor is het van groot belang dat je voldoet aan de hygiëne-richtlijnen van de GGD. 

 

Laat PMU alleen zetten in een praktijk met een vergunning. Een behandelaar zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Behandelaars die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, is niet gecontroleerd of deze veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot! Wanneer de hygiëne maatregelen namelijk niet in acht worden genomen kun je besmet raken met hepatitis B of C of hiv. 

 

Door middel van minuscule naaldjes worden goedgekeurde pigmenten onder het huidoppervlak aangebracht. Alle pigmenten zijn veilig en goedgekeurd door de Voedsel en Warenwetautoriteit (VWA). De pigmenten zijn allergievrij en hebben geregistreerde batchcodes en houdbaarheidsdata. Het pigment blijft gemiddeld twee tot vijf jaar in de huid aanwezig, maar dit kan soms ook langer zijn.

 

Dit kun je zelf checken of vragen bij jouw specialist:

Is er een naaldcontainer aanwezig om de naalden en modules veilig op te bergen en te beschermen na gebruik ervan?

Een naaldcontainer is er om te voorkomen dat de naalden beschadigd raken of dat er onbedoeld letsel ontstaat bij het hanteren van scherpe voorwerpen. Daarnaast helpt het gebruik van een cartridge-container om de hygiëne te handhaven. De naalden worden op een schone manier bewaard, waardoor het risico op besmetting of kruisbesmetting wordt verminderd.

 

Gebruikt de specialist steriele naaldmodules?

De naaldmodules zitten allemaal apart verpakt en worden eenmalig gebruikt! Deze dient voor de behandeling dus nog in de verpakking te zitten. 

 

Uiteraard is het naast bovenstaande van belang dat er hygiënisch gewerkt wordt. Dit doet jouw specialist onder andere door het dragen van handschoenen tijdens de behandeling en door het ontsmetten van de handen en het te behandelen gebied. 

 

Heb je geen goed gevoel over de salon waar jij binnen bent gelopen? Onderga de behandeling dan niet! En als allerlaatste;

goedkoop is duurkoop. Een goede specialist maakt gebruik van goede materialen en producten. Hier hangt een prijskaartje aan. 

 

Wanneer je zeker wilt zijn of je bij een geregistreerde PMU-specialist terecht komt, is het aan te raden de website www.veiligtatoeerenenpiersen.nl te raadplegen.