De Tattoopoli

Zo nu en dan krijg ik de vraag of er een allergische reactie kan optreden na een behandeling met permanente make-up. Het antwoord daarop is, Ja dat kan.

Echter, de kans daarop is zeer klein. Een allergische reactie op een tattoo of PMU is zeer zeldzaam. Maar mocht dit toch het geval zijn is het uiteraard van belang om te weten waar je dan terecht kunt met klachten. Op de eerste plaats is dit de huisarts maar je kunt ook terecht bij de tattoo poli.

 

De Tattoo poli is een spreekuur voor mensen die klachten ondervinden van een tatoeage of permanente make-up. Klachten kunnen variëren van jeuk, een allergische reactie, pijn, verkleuring of bulten.

In deze gevallen kan de huisarts of de tattoo/PMU specialist je verwijzen naar deze poli.

De huidige locatie van de Tattoo poli is het Alrijne Ziekenhuis in Leiden. 

 

Oprichter van de TattooPoli is dermatoloog dr. S.A.S. van der Bent. Hij is gespecialiseerd in klachten mbt tattoo's en permanent make-up. Hij is de eerste en vooralsnog enige in Nederland die is gepromoveerd op dit onderwerp.

 

In 2014 is hij begonnen met zijn promotieonderzoek naar de complicaties bij tatoeages. Sindsdien heeft hij vele onderzoeken verricht, naar onder andere:

- Complicaties bij tatoeages en permanente make-up

- Allergische reacties op rode tatoeage-inkt

- Huidaandoeningen bij permanente make-up

- Tatoeages en sarcoïdose

- Oogontsteking bij tatoeages

- Laserbehandeling bij allergische reacties op tatoeages

- Zeldzame huidinfecties na tatoeëren

- Behandeling van ernstige allergische reacties op permanente make-up van de lippen

- Huidreacties in tatoeages na COVID-19-vaccinatie

 

Wanneer er klachten zijn is het verstandig spoedig een juiste diagnose te laten stellen door een gespecialiseerd arts. Op deze manier kunnen eventuele schade en verdere klachten worden voorkomen.

Voor een afspraak op de Tattoopoli is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist nodig. Tevens wordt de behandeling met een verwijzing in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. 

 

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de tattoopoli.